Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
трабант на газ - засега идея и малко ... 
Автор Съобщение
Ентусиаст
Аватар

Automobile: много ясно - трабант
Мнение трабант на газ - засега идея и малко ...
Така започнах да пробвам да сложа газ на трабанта, на stage one:
започнах филма да слагам помпа за разделно мазане (благодаря на колегата Оги), казвам филм защото има снимки във форума на почти идентична помпа, НО там е снимана само отвън, как е зацепена, какви дупки са пробивани и те такива неща - няма инфо, плюс това имам алтернатор от рено дето смених само шайбата от моя алтернатор и почти заспа на мястото си, като новата придобивка е или 60 или повече ампера, само дето не му намерих реалните данни

на тази снимка съм срязал оста на алтернатора за да се зацепва помпата, но се оказа някъде към 5 мм свободно пространство между помпата и корпуса на алтернатора, затова ми влезе в употреба една пластмаса за заготовки, купена точно за тази цел, остана ми още - така че ако някой иска да свирка

Изображение

Изображение

след това сложих помпата и се наложи доста да я центрирвам защото леко шаваше при въртене с ръка, доста си играх но стана

Изображение

Изображение

Изображение

за ефикасност? не знам още не съм го тествал, понеже не знам как да включа алтернатора (пояснявам) има две букси L и R+ (като май L не е минус, но не знам как точно да ги включа към трабантовата жица, отделно си има плюсов за акумулатора и тези са за зареждането но не знам коя как и не искам да пробвам с опит-грешка) та затова може да ме посъветвате, имам само този номер на капачката на алтернатора - 516044 Ducellier

stage two: беше да сложа тръби за вода за изпарителя, също не са тествани, всичко е ранна алфа версия, взех тръби ф8 мм, като имаше и опция от ф15 и ф16 но първата се води корава и не търпи огъване, а втората беше много скъпа 13 лв за метър и не знаех дали ще стане и не исках да ги рискувам (за нея ще трябваше да правя подобие на гърне и да го сложа на изпускателя и ....) затова взех ф8 от такава за хладилници (газаджийската е ф6 и е прекалено тънка)
след като вече имах и тръба я сложих между главите и цеилиндрите - изглежда е била за там, няма луфтове но и не прилепва плътно, тръбата направена по този начин изглежда грозно а и е така, но не можах да я прекарам по-добре, пък и дано да върши работа, то капака всичко скри

Изображение

Изображение

засега толкова, но като знам още колко много работа ме чака, приоритетно е да наглася дебита на помпата

П.П. намерих една схема за L и R+ но не знам за какъв алтернатор е, и утре ще видя да го вържа по нея

Изображение

Вторник, 30.10.2012 г. 19:50 ч.
Профил
Кандидат-фен
Аватар

Automobile: Trabant 601
Мнение Re: трабант на газ - засега идея и малко ...
а циркулацията на водата в тия тръбички как ще става

Вторник, 30.10.2012 г. 21:13 ч.
Профил
Trabant ML
Аватар

Automobile: Трабант 601
Прикачени файлове:
cklasa.jpg
cklasa.jpg [ 60.53 KiB | Прегледано 11193 пъти ]

Цитат:
MB C180
Помпата върти водата през парното когато двигателя не работи.

Хубавото и е че при нея мотора и перката са физически разделени което гарантира че мотора никога няма да има досек с водата.
Предаването на въртящия момент става на магнитен принцип и е доста надеждно изпълнение по мойте скромни наблюдения.

Също така от Транспортер и Газела.

Вторник, 30.10.2012 г. 21:29 ч.
Профил
Ентусиаст
Аватар

да, пропуснал съм да спомена че ще сложа ел. помпа за вода, за начало ще пробвам от опел за чистачките, тя също е разделена и не вярвам да и влияе топлината, ако не ще видя за друга (засега всичко е експериментално и гледам да не наливам някаква голяма сума, защото ако не се получи нищо винаги мога да го направя "стоков")
ще сложа и един електронен термометър за да видя каква температура развива (ако въобще вдигне)
тези дни ще са тестове
имам и резервен вариант, ако вдигне много голяма температура да включа радиатор от парно (чака се един от лада - читав) а и изпарителя се охлажда от самата газ, но да попитам каква е препоръчителната температура на работа на "изпарителя"

Вторник, 30.10.2012 г. 23:18 ч.
Профил
Кандидат-фен

Оптимална 30-100 гр, може да работи и на 10-15 гр. по-ниска температура като се скъсява живота на мембраните.

Сряда, 31.10.2012 г. 10:28 ч.
Профил
Ентусиаст
Аватар

Днес беше 1 ден от тестовете, карал съм го няма и километър и помпата си качва масло, сега ще го карам към 50 километра и ще меря какво количество е извадила (чета от папката LPG), най-се-накефих като сипах червено масло в едно шише което беше вързано с дълъг прозрачен маркуч към помпата и маслото се стичаше бавно все едно му преливам кръв :mrgreen: , другото е че вързах алтернатора по горе качената схема от мен и зареждаше (дотук съм 2:0)
и за накрая докато работеше на място и после карах под километър - медните тръби се бяха загрели външно, иначе ги бях напълнил с вода и усещам че едно добро каране от 10-15 мин ще е напълно достатъчно за да премина на газ
след като видя как работи помпата ще дойде ред да сложа изпарителя, който чака в една щайга, само се чудя къде да пробия за вакум - колектора на картера или карбуратора след дросела, като се чудя и за щуцера за газта и маслото, като се чудя още повече дали да не обединя маслото и газта в 1 щуцер, все пак газта излиза с много малко налягане след "изпарителя"

П.п. А за по-висока температура от 100 - някъде пишеше че трабанта вдигал 120-130 градуса, но мен ме съмнява по тръбите да върви толкова много, все пак не са директно хванати за цилиндрите и няма топлопроводяща паста и има топлинни загуби

Сряда, 31.10.2012 г. 19:53 ч.
Профил
Научи се да сменя скоростите

Цитат:
но мен ме съмнява по тръбите да върви толкова много

По-скоро няма да загрява достатъчно.Контакта с "топлината ти е мн. малък.
Помисли за изпускателния колектор. [smilie=2beers]

Четвъртък, 01.11.2012 г. 12:22 ч.
Профил
Trabant ML
Аватар

Automobile: Трабант 601
Тотков, намерих джаджата за вакума! Пиши ми да се разберем ;)

Събота, 03.11.2012 г. 15:20 ч.
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ]