Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Моля за вашата помощ 
Автор Съобщение
Детската градина rlz
Аватар

Automobile: Trabant 601s
Мнение Re: Моля за вашата помощ
Значи първо с платката ги изравнявам двата, няма значение на колко, важното е да са равни.

След това с плочката регулирам и двата цилиндъра, не само първи .

Така ли да разбирам ?

Петък, 21.11.2008 г. 14:47 ч.
Профил
Знае всичко за двутактовите
Аватар

Automobile: Trabant
Да. При това след затягане на болтчетата гледаш пак защото променя близо 0.1мм само от това, включително и в разликата между цилиндрите :)

Петък, 21.11.2008 г. 15:33 ч.
Профил
Научи се да сменя скоростите
Аватар

Извинявай, Васко, но не съм съгласен с теб. Все пак може и аз да греша, де. Те и двете плочки местят датчика спрямо магнита, така че като се нагласи от голямата плочка първи цилиндър, от малката вече се донаглася запалването на втори. Аз го направих така и си е супер.
Ето и извадка от книгата "Аз ремонтирам Трабант" по този въпрос.
Прикачени файлове:
106.JPG
106.JPG [ 86.39 KiB | Прегледано 7253 пъти ]
Прикачени файлове:
104.JPG
104.JPG [ 93.29 KiB | Прегледано 7258 пъти ]

Петък, 21.11.2008 г. 15:51 ч.
Профил
Аватар

Аз ти казвам какво съм мерил с часовника. Като местиш голямат плочка се местят и двете еднакво. Като местиш голямата плочка се намалява разликата между двата цилиндъра, като и двата се променят различно. Ако работиш 1:1 по книгата има голеееми проблеми. Първия път утепах няколко часа. Пример:

Въртиш голямата плочка уж за първи цилиндър. Правиш я на 3мм. Да кажем че за промяната от затегнатите болтчета се усетиш

След това въртиш малката плочка за втори цилиндър го правиш 3мм, при което втори ти е станал 2.80 да кажем...

Просто в книгата или няккой е сбъркал или не се гонят перфектни резултати. Ако имаш индикаторен часовник няма причина да не направиш перфектно точна центровка.

Петък, 21.11.2008 г. 16:23 ч.
Профил
Научи се да сменя скоростите
Аватар

Значи, ролята на часовника се свежда до това, да доведе първи цилиндър на 3 мм от ГМТ, като след това от голямата плочка се наглася центровката, като в това всъщност се състои и цялата процедура. Всичко останало са вече проверки.
Това е според мене.

Значи последно да избистря моето виждане за центроване на запалването.

Центровка на запалването при електронно с индикаторен часовник
=============================================

1. Сваля се дясното колело. Маха се капачката на прекъсвача.

2. Изважда се лулата и се развива свещта на първи цилиндър (откъм маховика), лулата си остава да виси свободно.

3. Довежда се първия цилиндър на 3мм от ГМТ.

4. Охлабва се голямата плочка и леко се върти, докато се чуе отчетливото пукане на искрата, и се застопорява в този момент.

Това е то според мене. Моля за извинение за по-горните ми постове - заблудих се от формулировките в книгата "Аз ремонтирам Трабант". Просто там пише, че голямата плочка е за първи цилиндър, а малката - за втори, което според мене не е вярно, защото запалването е на 180 градуса, и датчикът на Хол е само един, така че разместването на голямата плочка прави едно и също. Т.е. като се нагласи първия цилиндър, втория вече е също нагласен.

Редактирах си мнението, защото ми дойде друго наум за малката плочка. Тя според мене определя ъгъла на завъртане на полупроводниковия кристал спрямо магнита. Точно затова е запечатана с боя - ЗА ДА НЕ СЕ ПИПА. И наистина центровката се прави само от основната плоча.

Последна промяна Marto_RT на Четвъртък, 27.11.2008 г. 14:40 ч., променена общо 5 пъти

Събота, 22.11.2008 г. 20:20 ч.
Профил
Аватар

Марто точно това се опитвам да обясня, че не е правилно. Първо се пипа МАЛКАТА плочка за да се докара еднакво предверение на двата цилиндъра, без значение какво е то.

След това се върти голямата плочка, като с нея се налгася предверението и на двата цилиндъра.

Просто при въртене на голямата плочка се променят предверенията и на двата цилиндъра еднакво (ако са били 4мм, сега са 3мм да кажем) - в посока на часовниковата стрелка предверението се намалява, в обратна посока се увеличава. При въртене на малката плочка се променя разликата между двата цилиндътра, като се променят и двата (применро от 3 и 5 са станали и двата на 4) - като се бута нагоре разликата намалява, а надолу се увеличава. Първо тя се пипа, тъй като променя доста нелогично предврението на първи цилиндър и до въртене на голямата плочка не трябва да се пристъпва преди да сме сигурни че предверенията са изравнени.

Събота, 22.11.2008 г. 22:06 ч.
Профил
Начинаещ

Благодаря на всички за съветите! Оказа се,че причината е в "датчика на Хол" Не знам на какво лагерува шайбата,която се върти,но имаше страшен луфт. Датчика е подменен с чисто нов, а това,което видях е ,че малката плочка е пломбирана заводски с боя. Центровка ми правиха само с голямата плочка.

Понеделник, 24.11.2008 г. 20:33 ч.
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2