Трабант

През 1954 ДДР разрешава развиването и съответно производството на кола със следните параметри: Малко купе с двe предни места за сядане и две допълнителни места. Максимална тежина 600 килограма Среден разход на гориво 5.5литра за 100км. Годишна продукция 12000 броя Цена 4000 Марки Изкуствена каросерия Моделът Р50 един от първите скици към Р50 Времето за разработване на една такава кола е заложено да бъде 18 месеца. В устата на хората в ДДР по късно се е говорило иронично че при построяването на трабанта единственото което е трябвало да се направи е било да се покрият две запалителни свещи. Общовзето в началото на 50-те години в различни области на икономиката има недостиг на суровини. Затова конструкторите не са разполагали със ламарина и е трябвало да развият един алтернативен материял за производството на Трабанта. Един малък автомобил, стойностен и в производството и в поддръжката. Той трябва да задоволява потребите на немското население. До "първия трабант" минават още 4 години. Главно причините за забавянето са били свързани с процедурите около развитието му. Така са работили изследователския център и центъра за развитие едновременно в днешен Кемниц. Oще през 1954 изследователският екип на Кемниц представя първия прототип, който до известна степен отговаря на изискванията поставени за изработката му. Представянето на праТрабанта обаче е било един неуспех. Колата е изглеждала безформена и е имала като задни места едно съвсем малко място за дете. Освен това технологията за производството на този изкуствен материял за каросерията на трабанта не е била още доразвита, и затова тя е съдържала прекалено много метални части. Още веднъж прототипът е преработен следват няколко преобразувания на каросерията; ходовата част и мотора остават почти непроменени. През октомври 1954 проектът получава най-накрая зелена светлина със Р70. Новата кола ще бъде произвеждана във Цвикау, където след края на войната през 1945 е бил сглобяван F8, чието производство е прекратено.

Trabant

Р70 е често определян като праТрабанта или предшественика на сегашния трабант. От скиците направени за Р50 през октомври 1954 възниква Р70. Първоначално е било замислено Р70 да бъде само една междинна версия към по добър вариант на Р50. Моделът е бил построен във Цвикау. В началото е имало големи трудности при пускането му. Много от процесите при производството му не са били настроени и е имало проблеми при съгласуването им. В късия период на производство на Р70 в периода 1954 до 1959 се е работело интензивно на приспособяването към липсата на суровина, технологията за производство е била подобрена. Въпреки това Р70 е един голям успех. Относително необикновенният дизайн без големи украшения той е задоволил вкуса на времето си. Моделът Р70 не е бил продаван не само в ДДР но и във западните страни, особено комби версията е била по-продаваема там. Тези малки коли предлагат за времето си много места.

Trabant

От 1956 в автомобилният завод в Цвикау се е работило интензивно върху развитието на проекта Р50, защото все пак Р70 е бил само едно междинно решение. Предложението на главната управа за предложеното повишение на стойността на автомобила чрез вграждането на мотор от вартбург (трицилиндров двутактов мотор със 37 к.с.), не лежи във интересите на конструкторите от Цвикау. Те искат да продължат да работят над "техния проект". Границите към западен Берлин са били все още отворени и добре образованите хора от Запада са били често питани по едни или други въпроси свързани с конструирането на новата кола. Общо взето чрез такава "политика" държавата е организирала заетост на конструкторите с проекта Р50 за да избегне опасността от емигрирането им. На 7 ноември 1957 г. се продължава - Трабант Р50 е показан за първи път. За съвсем кратко той е бил показан на панаирът в Лайпциг през 1958 пред ограничена публика. Той им се харесва още с първия поглед. Елегантността на линните, оптимално удобната и добра каросерия изненадват и въодошевяват публиката веднага. Р50 предлага за времето си много място, както на задните седалки така и в багажното помещение (почти 400 литра). Техническите изисквания са точно спазени според това което е било поставено като ограничения от министерството. Колата е така направена, че дори един лаик да може да я поправи сам при нужда. Местата за сядане и максималната скорост от изумителните за тогава 90 км/час надминават очакванията при началото на конструирането на колата. За съжаление разходът на гориво не е бил 5.5 литра на 100км, а в първите рекламни проспекти е бил 6.8 литра на 100км, и цената от 4000 Марки не е могла да бъде спазена. Първите Трабанти Р 50 отиват при продавачите за 8360 Марки. Името "Трабант" възниква от конкурса за избор на име на Р50. Думата в превод означава "спътник". Трабантът е трябвало със своето име да напомня на грандиозния сателит който е бил изпратен в космоса през 1957 г. През пролетта на 1959г. са въведени първите видими промени във модела Р50. Той получава изцяло в стила на повлияното от Америка време странично хромирани лайсни. Освен това вече е било възможно да се поръчва в една многоцветна комбинация. Трицветното боядисване е било в производство само една година

Trabant

Две години след представянето на трабант Р50 той пулучава едно ново име Р500. Зад това стои една преработка на мотора и на скоростите, също така и въвеждането на комби модела. Новият мотор позволява по лесно усвояване на материалите за цилиндрите и по добро охлаждане, освен това са добавени две конски сили повече от предишния модел. Освен това съотношението на масло бензин е спаднало на 1/33 (преди е било 1/25) което е било добре и за икономиката на ДДР и на Света като цяло. През пролетта на 1960 (21 месеца след започването на продукцията) Трабант е започнат да се произвежда и в комби версия на пазара. Той има същите параметри като нормалният Трабант но се отличава със един различен дизайн. През 1959 е въведена декоративна лайсна която е вградена в стандартният трабант докато комби версията е лишена от тази лайсна, защото тя би нарушила стила му. Технически двата модела са напълно еднакви. През 1961 Трабант получава пак една точна декоративна лайсна която пасва добре към колата. Направени са също и много промени във вътрешността на купето. През 1962 са взети в предвид основни промени по техническата част на колата. Основно въвеждане на синхронизирани скорости. Въведени са подобрения за намаляване на шума от двигателя при скорост от 80км/час от 93dB(A) на 88dB(A). Също е променена и украсата в купето.

Trabant

През 1963 г. възниква от Трабант 500 Трабант 600. Но сега той получава основни промени. Основно е променен двигателя. Той предлага 23 конски сили. Също така и отоплението и охлаждането в купето са подобрени за по голям комфорт на пътниците. Технически погледнато моделът Р600 дава основа за моделът Р601 който е бил представен на следващата година. Поради краткото време за построяване в Р600 не са направени "козметични" промени.

Trabant

През 1963 Автомобилният завод в Цвикау презентира Трабант Р601. Конструкторите са достигнали пак един елегентен дизайн, който е бил оценен положително от обществото. Никой човек не е знаел, че тази форма на коросерията няма да бъде променена до последните дни на Трабант. Техническият базиран Р601 на Р600 е бил неподатлив на конкуренция. След този модел се е мислело да се развие трабант с четири тактов двигател, но правителството не е позволило въпреки че конструкторите са имали готови планове за построяването му. То е било на мнението, че трабантът не се нуждае от такива промени, и че той е идеален за времето и предназначението си. Въпреки всичко въвеждането на Р601 е едно голямо събитие в обществеността. Р601 е с 18 см. по дълъг от предшественика си. Това удължаване се прави най-вече с багажното помещение и е едва забележимо, поради непроменянето на състоянието на колелата, мястото на седалките е останало почти непроменено (плюс 1 см.). Промененият таван също придава повече комфорт на пътниците. Багажното отделение на Р601 е с 12 процента по-голямо. Увеличените прозорци на модела придават чувството за по голямо пространство в колата освен това по-големите прозорци позволяват по-широк поглед около колата. Пак са подобрени технически отоплението и е намален шумът от двигателя. Учудващото в този модел, е че въпреки по голямата каросерия моделът тежи с 5кг по-малко от преди и освен това позволява да бъде натоварен с 50кг. повече. През 1963 възниква първата нулева серия под ръководството на "Централен клуб на младежите и спортистите" в Берлин. Р601 е бил за първи път представен на обществеността на шестия празник на партията SED. В следващите години почти не са внасяни промени в колата, а тези промени които са били внесени са били козметични и не са влияели на техническата част. Така Трабант спира своето техническо развитие и се превръща в отражение на страната. Трабант е олицетворявал ДДР. Историята на Трабант приключва през 1989. Краят на 80-те години е за Р601 без надежди и той е обявен за технически остарял. За един нов трабант трябва да се чака около 15 години защото осигуряването на частите е било много трудно. Тогавашното правителство разбира това и дава разрешение за изобретяването на модел Трабант с четиритактов двигател.

Trabant

Трабант 1.1 е един последен опит да бъде доведен Трабант до новите технически нива. Хората са разбрали че Трабант не може да продължава да бъде произвеждан в тази форма. Така конструкторите на завода в Цвикау произвеждат в края на 80-те един трабант с четиритактов мотор. За съжаление правителството не е направило достатъчно за да подпомогне развитието на Трабанта. То е позволило развитието му с четиритактов двигател, но не е отпуснало достатъчно средства. Отпуснатите средства са били прекалено малко за развитието му.