Виж темите без отговор | Виж активните теми
Автор |
Съобщение |
gron
Научи се как се сипва масло
Регистриран на: Неделя, 10.02.2008 г. 20:24 ч. Мнения: 45 Местоположение: в софия къде другаде
|
тук ми стана интересно защото ме върнахте >20години назад
радиата тогава преди 1986 година въобще и не са мислели за стереопрограми. така че каквото се е продавало в соца е било на оирт стандарт 68-73 мегахерца. другия беше вражески мисля че беше ццир 88-108 мегахерца. такива приемници /не за авто/ се продаваха в кореком с много редки изключения в магазинната мрежа. например радиокасетофон "Щерн" ДДР производство още работи в мазето и и на ccir стандарт. освен него 1989 купих поради липса на други радиоапарати в магазините -респром на оирт стандарт.
насако - освен хоризонт и христо ботев имаше и програма орфей. така че 3 програми бяха. а парламентарната се излъчваше доскоро на предавателя на ДВ
гошо-"че сигнал с по голяма честота се пренася на по големи разстояния" това не е вярно. по голямата честота е с по малка дължина на вълната и съответно се лови доста по близо до предавателя затова укв се наложи за местни радиостанции. изключение са случаите на йонизиране на слоя от атмосферата и тогава се приемат сигнали от много далечни радиа.
питай ме преди 20 години какви схеми и етажни антени сме правили само и само да хванем тв белград.
санта и си прав и не си. преди ерата на сталинизма е била друга ера, и ако войниците на вермахта са владеели укв обхвата изхода може би е щял да бъде друг.
ВЕФ по идея си е моно,но също покрива западните обхвати - тук не си прав. прословутия веф на който се слуша Кидика си е само на соц стандарт. западния се появи чак след 1985г при тях. вече съм забравил какво им беше номерацията но селена например е със ццир стандарт. освен това КВ при тях бяха много лоши а на тях се слушаха вражеските станции
а това за волга и лада поръчкови сего го чувам за пръв път. но черни волги не са се продавали на обикновени хора. имаше една жена някъде от симитли и се жалваше във в. Труд че мъжа и работил в Либия имал долари и искал да купи волга но черна и не му разрешавали. давали му сива.
черното беше запазен цвят на партокрацията
ето ви моята история за първия ми трабант. закупен от мототехника.
внасям 1984 г. 1500 лв без лихва без нищо. пореден номер 289хиляди и нещо си. лада жигула въряха около 110-120 000 номер другите малко по напред, най бързо излизаше за москвич тогава беше около 250000 когато внесох парите. и така три години. и 1987 година май месец разбирам че в мототехника михайловград аха трабанта да излезе от ред/ моята вноска в софия не важи в МХ/ значи че нема желаещи за трабант. обаждам се по тел. и казват - да НАЙ ВЕРОЯТНО утре ще са без ред. парите у торба, на влака, и 03.30 съм в МХ питам къде е мототехника / сметай в 3.30АМ кой питам/ и отивам. какво да видя -КОШЕР. Народ като на клетва. бре викам нема да се доредим. ослушах се и по едно време разпитвам за какво сте тук. - а викат докарали са симсонки и си пазим ред за тех. некой за трабант има ли нема. олекна ми. към 08 часа идват на работа и гледам на двора само бели и между тех един жълт. питам ги тоя може ли да изкарате. - а викат тоя чак следобед. щом е така давайте първия. и така платих си го 5660лв+ колани26лв и там триъгълник аптечка и кво имаше още, но радио немаше.
след 2-3 месеца събрах 50 долара курс тогава около 3.50 лв/$ и купих авторадиокасетофон unicef най евтиния от кореком.
та така който е дочел до тук печели виритуална бира
_________________ има ли смисъл като нема значение
|
Петък, 25.04.2008 г. 20:06 ч. |
|
|
Santa
Ентусиаст
|
Хубава тема стана.Върна ме в едно време,от което аз лично заварих много малко,но последиците на което очевидно ще плащаме всички ние цял живот,а не е сигурно дали и децата ни няма да плащат.
Да имаш пари и да няма какво да си купиш с тях...надали това е възможно в друга система,освен в комунизЪма.
_________________ Libenter homines id, quod volunt, credunt
|
Петък, 25.04.2008 г. 21:15 ч. |
|
|
Ivaka
Regular User
Регистриран на: Събота, 09.02.2008 г. 02:12 ч. Мнения: 1090 Местоположение: Stara Zagora
Automobile: Wartburg 353S
|
Грон, може ли да разясниш какво са значели тези номера например 120 000, 258 000 и т.н. ?
|
Събота, 26.04.2008 г. 01:28 ч. |
|
|
Santa
Ентусиаст
|
Трябва да са номерата в списъка на чакащите.
|
Събота, 26.04.2008 г. 10:40 ч. |
|
|
gron
Научи се как се сипва масло
Регистриран на: Неделя, 10.02.2008 г. 20:24 ч. Мнения: 45 Местоположение: в софия къде другаде
|
това са поредност на вноската в банката. то е трудно да се каже банка защото тогава си беше само ДСК за обикновените българи.
моята през 1984 беше 289ххх и до 1989 края стигнаха към 330000.
значи че толкова са заявените желания за всякакъв автомобил само в софия. то избор много нямаше. заз, лада ,волга, москвич, траби, вартбург,шкода. много рядко полски фиат и дачия се вкарваха.
във филма 2 диоптъра далекогледство г. парцалев пита служителя от мототехника - сини запорожци чакате ли?
оня отговаря - пепитени чакаме. бе луда работа.
примерно за лада се изпълняваха /ги канеха/до 120000 номер и на годината мърдаха номерата за лада с не повече от 2000. при 300000 общо заявени смятай ако си на 300000 номер кога ще си купиш лада.
днес е събота преди великден та мога малко да се отпусна на спомени.
някъде през 1988г. мисля че беше положението стана още по лошо поради факта че нова лада не можеш да си купиш цените на старите станаха по скъпи от нови. и тогава държавата се намеси да регулира пазара. ако искаш да си продадеш старата кола не може да я предлагаш директно а отиваш май пак в мототехника беше, заявяваш че я продаваш правят ти оценка и я продават там.
1990 г. пък вече бяха навлезли западните коли и изведнаж се загуби интереса към соцколите. имаше тогава една партида зазове в мототехника от тези с дългите стопове отзад/ един още може да се види изоставен между светофара на ТУ и Т-маркета/най последен модел продаваха ги по 4400 лв май беше. и се усещаше че идва буря и хората от немай къде ги изкупиха само да сложат в нещо парите си.
признавам че някъде края на 1988 или началото на 1989 от мототехника ме викаха за вартбург но трабанта беше на 1.5година и се отказах. а и варгата беше над 8000лв. при заплата 180лв.
много ми се щеше тогава да взема траби комби ама бяха започнали да ги раздават за сервизни коли. та те затова са редки. и по принцип бяха в съотношение 1-10 комби -лимо при вноса.
_________________ има ли смисъл като нема значение
|
Събота, 26.04.2008 г. 12:24 ч. |
|
|
Bobi96
Вече прави дребни ремонти
Регистриран на: Неделя, 10.02.2008 г. 21:49 ч. Мнения: 102 Местоположение: София
Automobile: Trabant 601s
|
Филипе, значи твоето радио е Ачико така ли? Трябва ли нещо да се преправя радио Ачико за да влезе в дупката в средата на таблото?
|
Събота, 26.04.2008 г. 18:45 ч. |
|
|
Santa
Ентусиаст
|
И аз бях сложил също Ачико,но така и никога не му пуснах ток и сега ми е нейде из секцията.Преправя се малко.Не е като да няма.
|
Събота, 26.04.2008 г. 23:15 ч. |
|
|
филип3
Пърпоранчо
Регистриран на: Петък, 29.02.2008 г. 19:18 ч. Мнения: 430 Местоположение: гр. София
Automobile: Върви пеша
|
Не ти трябва никакво преправяне-влиза си много добре под таблото.
Първо махаш пластмасовата планка и врътките до метална кутия и след това пъхваш радиокасетофона в отвора.След това слагаш планката отвън и завинтваш гайките на резбата зад врътките и слагаш останалите неща.
Не е сложно.
Трябва да го заземиш-сложил съм планка от задния изход към горното захващане на таблото(над пепелника)+слагаш антената и куплнга за тока.За кабела-питай другите къде се връзва.
Нямам снимки за тази проекция
_________________ www.lozenetz-hospital.bg/static.php?content_id=51 www.pathologie.de/startseite/ www.esp-pathology.org/home www.bpa-pathology.com www.bgpathology.org/ www.patolog.ru/ www.ascp.org/content publications.iarc.fr/ Трабантозавър
|
Понеделник, 28.04.2008 г. 16:15 ч. |
|
|