Относно цената на бензина
Автор |
Съобщение |
theultimate
Знае всичко за двутактовите
Регистриран на: Вторник, 05.02.2008 г. 23:26 ч. Мнения: 2554 Местоположение: София
Automobile: Trabant
|
Относно цената на бензина
Ето на какво се натъкнах тия дни на сайта на лукойл. Към момента цената на бензин А95 се формира по следния начин: 67 стотинки на литър - това е Р Е А Л Н А Т А цена на бензина, на която излиза от рафинерията 68 стотинки акциз 27 стотинки ддс 1.62 крайна цена
и още нормални 15-20 стотинки за да печели нещо бензиностанцията.
Според вас нормално ли е това - акциза да е 110% цената на бензина и върху акциза да има и рекордните за ЕС 20% ДДС? Това недомислица на нашите дупетати ли е така е в целия ЕС? Аз лично съм потресен. До скоро мислих че се ръсим заради групичка лакоми араби, но май нашите управници са лакоми. При положение че само около блока ми зеят около 3 качествени дупки, едната от които е смъртоносна за по-ниски коли. Реално почти нищо не се прави с тия пари, само чакаме подаръци от ЕС, които ни отрязаха тия дни.
_________________ МВ-7. Парапети, сенници, щори, слънчеви бойлери
|
Понеделник, 01.12.2008 г. 20:11 ч. |
|
|
boycho
Мисли си че знае всичко
Регистриран на: Понеделник, 11.02.2008 г. 19:06 ч. Мнения: 255 Местоположение: Средец
|
Re: Относно цената на бензина
точно това е петрола падна 3 пъти а бензина 30 стотинки,заради управниците ни и най важното парите не се използват по направление
_________________ Дърпаше ръчни с трабаня
|
Понеделник, 01.12.2008 г. 20:25 ч. |
|
|
ivan_trabant_stz
г-н Самотен
Регистриран на: Понеделник, 20.10.2008 г. 16:23 ч. Мнения: 91 Местоположение: stara zagora
|
на никой не му оттарва ама това е на мегдане това е мафиата или там тея полотици тва има, тва зимаме
_________________ усмивка за 2
|
Понеделник, 01.12.2008 г. 20:40 ч. |
|
|
Teo
Ентусиаст
Регистриран на: Събота, 09.02.2008 г. 01:35 ч. Мнения: 643 Местоположение: Варна
|
И нима остана учуден от това?
_________________ Прави к'вот трябва, пък да става к'вот ще!
|
Понеделник, 01.12.2008 г. 20:43 ч. |
|
|
MSTT
Скрита лимонка
Регистриран на: Събота, 09.02.2008 г. 10:26 ч. Мнения: 334 Местоположение: София
Automobile: 601L88,601K89,601K90
|
Помислете сега над това: Петрола беше 150 долара за барел,последното изказване което слушах е че е паднал под 50 долара за барел... Ами помислете сега като безина беше около 2.40лв/л (това е цената за потребителя с платен акциз и ДДС) при 150 долара на барел колко трябва да е сега
|
Понеделник, 01.12.2008 г. 21:14 ч. |
|
|
Santa
Ентусиаст
|
Има държави,в които петролът се субсидира непряко-с ниски акцизи или по-малки данъци на нефтените фирми.В ЕС няма такова нещо.Тук се гони енергийна ефективност и на тоя етап подходът дава добри резултати.Освен това нашият акциз още е нисък.Никаква полза от евтини горива.Водят само до това,че хората и за хляб започват да ходят с колата.Отделно се появяват едни такива соц извращения като отопление с нафта,парно на мазут и т.н.И американците го осъзнаха даже напоследък и също вървят към смяна на политиката.Акцизите и високите данъци върху бензина направиха възможно горивната ефективност на ДВГ да нарастне 5 пъти за 30 години,а вредните газове-свалени наполовина за горе-долу същия период.
_________________ Libenter homines id, quod volunt, credunt
|
Понеделник, 01.12.2008 г. 21:18 ч. |
|
|
Turbo
Кандидат-фен
Automobile: Wartburg 353
|
Никой не гони енергийна ефективност или ниски вредни емисии. Ако беше така колите нямаше да се движат с бензин, нафта, газ..... Гонят печалба
_________________ GameOn
|
Понеделник, 01.12.2008 г. 23:21 ч. |
|
|
theultimate
Регистриран на: Вторник, 05.02.2008 г. 23:26 ч. Мнения: 2554 Местоположение: София
|
Санта мислиш ли, че ще ходят за хляб? Мислиш ли, че някой изпитва удоволствие да кара в София, освен вечер или уикенда, че да ходи по-често от обичайното? Който е решил да кара ежедневно кола, общо взето го прави независимо от цената. Ако ми е по-евтин бензина, просто карането на автомобил няма да ми бърка така в бюджета. Замисли се едно семейство с дете с 2х400лв доходи какъв товар е бензина.
|
Вторник, 02.12.2008 г. 17:29 ч. |
|
|
koce
Кара Wartburg 20 години.
Регистриран на: Събота, 09.02.2008 г. 15:41 ч. Мнения: 137 Местоположение: София
|
В Югославия бензина е 1.60 лв. като го внасят от България. Това е от новините по телевизиятя. Направете си сметката, колко печелят на наш гръб.
|
Вторник, 02.12.2008 г. 17:39 ч. |
|
|
Toto
Научи се как се сипва масло
Регистриран на: Понеделник, 11.02.2008 г. 16:24 ч. Мнения: 38 Местоположение: Пазарджик
|
theultimate за София си прав, че е някакъв ужас и едва ли там някой би карал, но ако бензина е примерно 1лв/л в по-малките градове нямя да слизат от колите хората За пример - когато съм в София ходя пеша за хляб, когато съм в Пазарджик ходя с колата, а разтоянието до магазина и на двете места е едно и също.
|
Вторник, 02.12.2008 г. 17:43 ч. |
|
|
theultimate
|
Те и сега не слизат. Поне това наблюдавам в Петрич и Монтана - по центъра има трафик, няма къде да се спре. Там с газ за 2-3лв цял ден може да се возиш. До работа вероятно излиза около 50 стотинки. Така че съмнявам се това да окаже ефект. В Петрич продължават да карат безцелно за удоволствие и да послушат силна музика. Отновно ходенето за хляб - и аз ходя с кола. По простата причина че малките магазинчета около блока ми станаха много скъпи и ми е по-евтино да ида с колата до супера. Да....ама той е на 10-15 минути пеша и обикновено пазаруваме по 2-3 пълни торби, които не е оферта да носиш пеша.
Намаляването на трафика се прави с КАЧЕСТВЕН градски транспорт. Не някакви кочини с по-малко екстри и по-стари от трабант пред блокиране които на всичкото отгоре ако редовно дупчиш билет излизат колкото газта. Нека направят истинско метро, високоскоростни междуградски влакове и тогава трафика ще намалее. Сега какво....дори ако си от Люлин или Обеля стигаш до центъра и нататък пак мъка. Ако пък като мен си в някой квартал, който никога няма да види метро, съвсем го ядеш.
|
Вторник, 02.12.2008 г. 19:05 ч. |
|
|
Santa
Ентусиаст
|
При теб маистина са зле нещата.Любопитно четиво,офтопик-: http://www.sofproect.com/1_oup_webserve ... fault.aspx Последният приет устройствен проект за София,с транспортни коридори,всички проекти за метро,вътрешни магистрали плюс геология на теренитеопасни зони и т.н.
_________________ Libenter homines id, quod volunt, credunt
|
Вторник, 02.12.2008 г. 23:59 ч. |
|
|
Toto
Регистриран на: Понеделник, 11.02.2008 г. 16:24 ч. Мнения: 38 Местоположение: Пазарджик
|
theultimate не слизат от колите, но виж какви са им колите. Масово са под 2.0 двигателите. Ако нямаме акциз може да стане като в Америка - всичко живо да кара по 4.0 - 5.0 двигатели. Тогава в София и през деня ще стане тъмно Santa е много прав в коментара си. На мен не, че не ми се иска бензинът да е по 60 стотинки, но екологично погледнато може би е по-добре както е сега.
|
Сряда, 03.12.2008 г. 12:07 ч. |
|
|
theultimate
|
Така е. Нека да кажем бензина да е на тази цена, но да представят публичко извадка огромните пари от акцизи какви пътища са направени, какви дупки са запушени и т.н. Защото няма логика със скъпия бензин да осигурим да кажем 1500 евро пенсия на депутатите а така или иначе окачване да са ремонтира на 2 години.
|
Сряда, 03.12.2008 г. 13:27 ч. |
|
|
Toto
|
Няма как да представят булично извадка. Там трябва да пише: 10 000 - в джоба на господин X 50 000 - в джоба на господин Y 100 000 - в джоба на господин Z Това нещо едва ли политиците ще искат да е публично
|
Сряда, 03.12.2008 г. 14:51 ч. |
|
|