Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Дилема - чукчета vs. оригинално електронно 
Автор Съобщение
Вече прави дребни ремонти

Automobile: Trabant 653
Мнение Дилема - чукчета vs. оригинално електронно
Здравейте! Пореден въпрос от един ентусиаст :) Фабрично, колата е била с електронно. Впоследствие, е сменян двигателя с по-стар, с чукчета. Долната платка на електронното не са я преместили на "новия" двигател, а са го оставили с чукчетата, и само са свързали двата кабела към бубините. Електронното блокче, което е до самите бобини, си е там. Пред дилема съм - дали да го оставя с чукчетата, или да търся долна плочка, и да го направя отново с електронно, както си е бил... Замислям се, защото колата ще се кара в Англия, а там силно ме съмнява някой да се занимава с такива автомобили. Та, ако им изгори електронното, остават на пътя, няма да могат да се справят със смяната му сами. С чукчета, все си мисля, че ще се приберат все пак, дори на 1 цилиндър, или с неравномерна работа. Нека обсъдим :)

Събота, 15.03.2014 г. 22:30 ч.
Профил
Луд с картечница
Аватар

Мнение Re: Дилема - чукчета vs. оригинално електронно
Лично мнение: чукчета, с ей такива кондензатори вместо оригиналните. С полипропиленова изолация са, специално за импулсни приложения (от запалването по-импулсно приложение не се сещам кое може да е :mrgreen: ).

Събота, 15.03.2014 г. 23:17 ч.
Профил

Има логика :) и аз клонях към чукчета. Центробежния регулатор си е ОК, плочката е съвсем читава.

Неделя, 16.03.2014 г. 00:10 ч.
Профил
Кандидат-фен
Аватар

Automobile: Trabant 601s-kombi
И двете запалвания имат предимства и недостатъци,трудно може да се каже кое е по-добро!Контактното/с чукчета/е по-стара концепция и от тази гледна точка по морално остаряло/отдавна не се произвеждат коли с чукчета/!Чукчето може да се разбие в основата,да хване нагар на пъпките,при износване на триещата се част се затваря и се нуждае от нова центровка след определени километри.Може би предимството на това запалване пред електронното е наличието на центробежен регулатор,който измества в определени граници центровката.При електронното той липсва,но пък веднъж настроена,тя не се пипа!Тук все пак нека не забравяме и момента на подаване на искра при тези две различни системи на запалване,както и различните видове карбуратори през годините.И това има значение при вървежа на Трабанта,така че,колега съобрази се и с вида на карбуратора си /Виж книгата"Аз ремонтирам Трабант".Крайното решение все пак си е твое!Успех!

Неделя, 16.03.2014 г. 07:45 ч.
Профил
Кандидат-фен
Аватар

Automobile: 2 трабанта
А аз лично харесвам само електронното запалване. Това с чукчетата го намразих далечната 1996 година. Ако ще заминаваш в Англия и ще го караш там мое лично мнение е да сложиш електронно на колата и.. един комплект в багажника. Така няма да имаш проблем доста време. Аз лично никога не съм имал с електронното, изключвайки напукване на магнитния диск и неговото отлепване в резултат на полепнала шайба. Ама това беше моя грешка..

Неделя, 16.03.2014 г. 08:48 ч.
Профил

Аз пък с чукчета никога не съм имал проблеми на няколко различни машини, било то едноцилиндрови, двуцилиндрови, и трицилиндрови. Но е относително :) Наистина, електрониката има предимства. Продават се калпави чукчета, скапващи се за норматив. Оттам идват и проблемите... Аз мисля, че с истински части по авансовата плочка, единствения недостатък на стария вид запалване е нуждата от честа настройка, поради механичното им износване :)

Неделя, 16.03.2014 г. 17:06 ч.
Профил
Научи се да сменя скоростите

Nasakoto написа:
Лично мнение: чукчета, с ей такива кондензатори вместо оригиналните. С полипропиленова изолация са, специално за импулсни приложения (от запалването по-импулсно приложение не се сещам кое може да е :mrgreen: ).

Кондензатори за импулсно приложение за сефте чувам.Полипропиленовите се използват в ламповите радиоприменици,в нискочестотната им част,затова са толкова трудни за намиране.

Събота, 03.05.2014 г. 22:08 ч.
Профил
Луд с картечница
Аватар

Venci_002 написа:
Nasakoto написа:
......

Кондензатори за импулсно приложение за сефте чувам.Полипропиленовите се използват в ламповите радиоприменици,в нискочестотната им част,затова са толкова трудни за намиране.

Погледни им datasheet-a. В ламповите радиоприемници, в нискочестотната част, не бяха ли полистиролени и хартиени ? :)

Понеделник, 05.05.2014 г. 10:54 ч.
Профил
Научи се да сменя скоростите

Не.Полистиролните(наричани още стирофлексни) са в междинночестотните им трактове,а в УКВ трактовете им са керамични.Тъй че керамичните кондензатори са идеални за импулсни приложения.

Понеделник, 05.05.2014 г. 23:54 ч.
Профил
Луд с картечница
Аватар

Моите наблюдения и спомени са малко по-различни, но щом казваш - така да бъде! [smilie=2beers]

Вторник, 06.05.2014 г. 09:35 ч.
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ]