Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Вадене и поставяне на стъкла 
Автор Съобщение
Научи се как се сипва масло
Аватар

Мнение Вадене и поставяне на стъкла
Колеги лесно ли се вадят и поставят стъклата на трабант (става въпрос за предното и задните странични)като искам да запазя уплътненията и стъклата.В книгата за трабант беше описано че с някакво въженце става монтажа но ме е страх да не ги счупя понеже уплътненията ми са се втвърдили .Някои които е извършвал тези операции да сподели опит [smilie=2beers]

Четвъртък, 11.06.2009 г. 00:24 ч.
Профил
Ентусиаст
Аватар

Automobile: много ясно - трабант
Мнение Re: Вадене и поставяне на стъкла
Ще ти разкажа аз как вадих и слагах стъклата :
1. намираш колкото се може повече прави отвертки;
2. слагаш в някой ъгъл отвътре едната под уплътнението и я повдигаш така че да се запретне и я държиш или даваш на някой познат (ако имаш повече от две отвертки ще ти трябва помощ) и така продължаваш със следващата отвертка докато се запретне някакъв 15-20 см участък;
3. след като е запретнет този 20 (ако искаш и повече см. ъглов участък - натискаш стъклото и то започва да си излиза от самосебе си, ем трябва и малко повече натиск, няма страшно аз моето го натисках като бях седнал на седалката и със краката хахахах);
4. като се държи натиснато стъклото яко, трябва с една отвертка да минеш по уплътнението и да му се помага да излиза;
5. ако всичко е минало добре трябва прозореца да ти е излязал заедно с уплътнението.

Обратната процедура е малко по-тегава но ще се справиш (трябват ти по възможност още двама човека):
1. миеш уплътнението с вода за да е чисто, след това му слагаш TEST (това е нещо като веро, но е гел) по външните канали,като уплътнението е сложено на стъклото, за по-сигурно даже минаваш с един сапун по уплътнението и по рамките на трабанта (сапуна да е мокър)
2. намираш си телефонен кабел (най-лесно е като скъсаш на комшията кабела, ама вечерта към 2-3, едва ли ще говори тогава)
3. навиваш кабела като по книгата;
4. слагаш стъклото с уплътнението на трабанта и започваш да натискаш леко (трябва някой да има отвътре дето да ти казва колко да натискаш), човека отвътре взима 1 отвертка и започва да изкарва уплътнението в единия край на кабела и така лекичко с помощ с отвертката и леко издърпване на кабела и твоето натискане започва да става докато стигнете другия край на кабела;
5. внимава се много при наставките на ламарината (ще ги видиш няма как, като махнеш прозореца) там ми се скъсва на мене на няколко пъти уплътнението, но не е страшно понеже се скъсва съвсем малко и трябва да се спре да се дърпа кабела и да си помагаш с отвертката.
Ето нарисувал съм по-долу нагледно :)
Изображение
Надявам се че съм го написал подробно и че ти ще го разбереш (ако има някой по-лесен начин колегита да помагат, толкова от мене)
Късмет в начинанието!

Четвъртък, 11.06.2009 г. 09:42 ч.
Профил
Научи се как се сипва масло
Аватар

Има ли някакво значение от кой ъгъл на стъклото ще започнеш при ваденето и при поставането [smilie=2beers]

Четвъртък, 11.06.2009 г. 09:56 ч.
Профил
Ентусиаст
Аватар

Automobile: много ясно - трабант
Не, няма :)
Но ще видиш как ти е най-лесно да тръгнеш - от единия ъгъл до най-близкия и да си го подпрял прозореца с краката (аз сам си ги свалях и не е трудно, като се има напредвид че не съм специалист)

П.П. - Няма смисъл да пускам ново мнение, но както каза theultimate е хубаво да се сложи след това силикон (по възможност от този черния), преди да се сложи трябва да се измие уплътнението много хубаво от останалата сапунишка и след това да изсъхне добре и от водата (иначе няма да ти хване силикона).
Самия силикон е като салам (поне моя е такъв) и е нужен по-специален пистолет.
Той се поставя отвън като някой трябва пак да ти помага, като повдига уплътнението с отвертка, също така можеш да сложиш на наставката отгоре, дето след време се разделя на всеки трабант.
На картинката дето ти показвам, след като сложиш силикона, от вътрешната страна забиваш "П" тел за да държи прилепнало едно до едно краищата на уплътнението докато засъхне силикона на другия ден.
Успех :)
Изображение

Последна промяна j_totkow на Четвъртък, 11.06.2009 г. 15:47 ч., променена общо 2 пъти

Четвъртък, 11.06.2009 г. 10:15 ч.
Профил
Знае всичко за двутактовите
Аватар

Automobile: Trabant
Знам че на западните коли при монтажа на стъклата слагат силикон или някакво лепило, за по добро уплътнение. На повечето трабанти дори при читаво уплътнение тече малко, така че не е лошо да се проучи за какво лепило става въпрос, може би с него ще се уплътни доста по-добре.

Четвъртък, 11.06.2009 г. 14:08 ч.
Профил
Вече прави дребни ремонти
Аватар

Уплътненията на западните коли нямат нищо общо с нашите.Стъклото се лепи директно към рамката.

Петък, 12.06.2009 г. 16:19 ч.
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ]