Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Разсвириха се лагерите на водната помпа 
Автор Съобщение
Вече прави дребни ремонти
Аватар

Мнение Разсвириха се лагерите на водната помпа
абе появиха се странни звуци изпод капака и като отворих и погледнах (или по скоро се заслушах) , та съм доста убеден че са лагерите на водната помпа.. обадих се на познат, за който съм сигурен че е наясно със нещата и той ме посъветва да купя RS RS 301, но не мога да да намеря такива, утре ще обиколя още няколко магазина... някъкви алтернативни лагери да ми предложите :?:
и разбира се съвети за смяната :mrgreen:

Петък, 24.02.2012 г. 20:16 ч.
Профил
Аватар

Мнение Re: Разсвириха се лагерите на водната помпа
благодаря за отговора, ще се постарая да го направя в най-скоро време и ще кажа какво е станало [smilie=2beers]

Събота, 25.02.2012 г. 01:48 ч.
Профил
Аватар

хаха добре :mrgreen: друг въпрос имам .. с метални капачки или със пластмасови е по добре, при положение че се облива постоянно ?

Събота, 25.02.2012 г. 14:04 ч.
Профил
Regular User
Аватар

Automobile: Wartburg 353S
Лагерите на помпата за 6301. Ако са с метална капсуловка буквата е Z, ако са с гумено-метална - RS. Препоръчвам вторите т.е. 6301 RS, макар че както каза Доктора - лагерите се обливат само с грес, ако стигне до тях вода вследствие на протекъл фибър - и гумено-металната капсуловка няма да те спаси...

Неделя, 26.02.2012 г. 00:24 ч.
Профил
Аватар

добре, моя е грешката за обливането :mrgreen: 6301RS ще търся, защото това ми беше идеята от начало, но не чаткам нищо от лагерни номерации и т.н. благодаря за отговорите [smilie=2beers]

Неделя, 26.02.2012 г. 17:39 ч.
Профил
Regular User
Аватар

Още малко съвети - внимавай с турбинката като я вадиш. Ваденето може да бъде много трудно, дори е възможно да я счупиш. Ако това се случи - в магазините има само и единствено унгарски турбинки, много често са криви - огледай няколко и избери най-правата от тях. Щом ще сменяш лагери, много е възможно фибъра да е дал фира, а и да не е - може и да не го спасиш за повторно ползване. Ако това се случи - търси по възможност полски, много по-добри са като качество от унгарските.
и внимавай при сглобката на помпата, ако не си я ремонтирал досега е хубаво да ти я направи някой с опит, или поне да е край теб докато я сглобяваш.
Възможно е помпата да се ремонтира без да се сваля главата, но е доста трудоемка работа, специално при избиването. Ако се наложи да сваляш глава, хубаво е да смениш гарнитурата. При стягането на главата спазвай реда описан в книгата, стягай гайките равномерно, а накрая ги стегни ЯКО - както се казва до късане и четвърт оборот назад :lol:
След известен пробег, например 1000км, притегни пак всички гайки. Обикновенно мръдват около половин оборот.

Неделя, 26.02.2012 г. 19:17 ч.
Профил
Кандидат-фен

Айде и аз, гледам че повечето неща са писани в различни постове, та да обообщя и допълня:
Z са с метална капачка от едната страна, 2Z или ZZ- от двете страни;
RS са с пластмасова капачка, 2RS или RS RS- от двете страни;
Вече почти всички лагери са продават затворени, въпроса пред теб е да избереш с каква капсуловка да са. С пластмасовата са по-добри според мен и както са те посъветвали вече. Те са защитени от прах по-добре от металните.
Не разбрах дали ще се слагат гресьоорки, ако не- няма нужда да им се махат капсуловките, а и е вредно и в случая е по-добре лагерите да са 2RS или RS RS; Ако да- се отварят само от вътрешната страна, примерно едни SNR 6301 2RS са добре смазани и затворени и достатъчно смазани да работят дълго без да се обслужват както става това в динамото. За тези лагерчета няма нужда да се обсъждат цени мисля, едва ли свестен чифт да е повече от 6-7 лв. Но ако ще се помпат с текаламита е по-добре да са с метални капачки, затворени само отвън. За таз цел лагер 2Z се бучи с едно шило от едната страна и става Z за никакво време. После трябва да се внимава също и с количеството грес, защото прекаляването означава избиване на предната капачка и обилно смазване на ремъка или късане мембраната на фибъра.
За смяната не е необходимо да се сваля главата, възможно е да се работи на място. Като се разчасти водната помпа- вала се избива напред заедно с предния лагер. После се бърка с нещо и избива задния. Тънък момент е преди това да се извади фибъра без да се повреди- това става, като се забие една отфертка в уплътнението му между него и леглото му в главата. Ако не стане с първия удар, то следващия да е на 15-20 градуса до него, т.е. близо. Трябва да се внимава да не се бръкне в мембраната му или самия фибър при дърпането да се изкълчи- да се работи особено внимателно докато се покаже от едната му страна ръб, който се побутва леко с отвертката и излиза здрав. В никакъв случай не се оказва натиск или теглене върху коксовата шайба, да се пази дори от контакт с каквото и да е ! За монтажа ще трябва ново уплътнение, като монтираш не го натискай в средата а само по краищата- близо до уплътнението.

Понеделник, 27.02.2012 г. 13:30 ч.
Профил
Луд с картечница
Аватар

Освен гореспоменатите разлики между лагерите с метална и с гумена/пластмасова капсуловка, е и максималната работна температура - при металната (2Z) максималната температура е 130 градуса, докато при гумената (2RS) е 110 градуса.

Някой ще си каже "да, ама на главата температурата е 90 градуса - има много запас до 110". На което ще отговоря: лагера си има загуби, които се изразяват като отделяна топлина. Т.е. температурата на работещ лагер е по-висока от околната, и нашият запас изведнъж се стопи.

Оригиналните лагери от завода производител са БЕЗ КАПСУЛОВКА. Точно така - има една мръсна тактика, наречена "отражателна шайба". Това е една избомбена шайба, която се намира точно преди първия лагер (този до фибъра), върти се заедно с вала и работи като малка турбинка - ако върху нея попадне вода, центробежните сили веднага я изхвърлят настрани. Така че ако ще сменяте лагери на водна помпа - не махайте шайбата, дето наподобява виетнамска шапка.

Дълго стана, дано някой да има нерви да го прочете докрая. :)

Петък, 02.03.2012 г. 12:19 ч.
Профил
Аватар

винаги чета мненията до края и попивам :mrgreen: трудна беше тази работна седмица... толкова трудна че не намерих време за да си купя лагери, а камо ли да ги сменям... когато ги купя и сменя, ще поснимам да се види какво съм сътворил :mrgreen: ... пък и някой може да се води по тея снимки някой ден :P

случайно се прибрах до Плевен и порових в гаража.. изглежда късмета е на моя страна, защото си намерих два броя КBS 6301 2RS
и една турбинка :mrgreen: , сега ми остана само фибър :wink:

Прикачени файлове:
DSC00001.JPG
DSC00001.JPG [ 59.48 KiB | Прегледано 21166 пъти ]
DSC00003.JPG
DSC00003.JPG [ 55.64 KiB | Прегледано 21166 пъти ]
Събота, 03.03.2012 г. 02:22 ч.
Профил
Аватар

името на темата е неточно, лагерите не свиреха, ами тракаха... по надолу ще видите защо :mrgreen:
един ралиджия ме посъветва, тъй като имам лагери с пластмасови капачки, да ги отворя и да ги напълня с грес, така и направих... вътре имаше грес, като за Бог да прости..
иначе си купих фибър и уплатнение от магазина на Подуяне, от Ташев Галвинг си купих червен силикон и буквално преди малко приключих със смяната... интересно беше защото последния път когато нещо такова е било разглабяно пред мен беше доста отдавна... свалих всичко без проблем, дори и уплътнението на фибъра беше невредимо, но той очевидно беше издал багажа преди месеци, турбинката излезе доста лесно, избиването на лагерите също се получи с леко почукване, гайката на ролката на ремъка малко ме поизмъчи, но успях да я развия и нея... изчистих с парцалче, намацах с грес и го сглобих... не съм го палил, за да може силикона да стегне хубаво.... обаче се опасявам, че една от резбите на капачката на водната помпа изпусна... ще го видим това като запаля, а дори и да е изпуснала пак може и да държи достатъчно добре, за да не тече... и така като цяло леко протече смяната, пред блока в Студентски град, имаше и публика и семкари и доброволни помагачи :mrgreen:

Прикачени файлове:
DSC00020.JPG
DSC00020.JPG [ 86.51 KiB | Прегледано 21159 пъти ]
DSC00018.JPG
DSC00018.JPG [ 90.54 KiB | Прегледано 21159 пъти ]
DSC00017.JPG
DSC00017.JPG [ 70.69 KiB | Прегледано 21159 пъти ]
DSC00016.JPG
DSC00016.JPG [ 75.26 KiB | Прегледано 21159 пъти ]
Вторник, 06.03.2012 г. 21:07 ч.
Профил
Regular User
Аватар

Гледам си сложил хубав фибър - полски или немски е - и в двата случая си ОК. Турбинката ти също е немска. Не разбрах къде си цапал със силикон - по гарнитурата на помпата ли?

Сряда, 07.03.2012 г. 01:22 ч.
Профил
Аватар

Ivaka написа:
Гледам си сложил хубав фибър - полски или немски е - и в двата случая си ОК. Турбинката ти също е немска. Не разбрах къде си цапал със силикон - по гарнитурата на помпата ли?

да по гарнитурата или по скоро на главата и на капака на помпата, защото преди ми се е случвало водната помпа да тече, каквото и да я правя и както и да я завивам и затискам :mrgreen: , силикона е на Bull нещо си.. и струва 4 кинта и е в тубичка като от паста за зъби, до 300 градуса

а фибъра, честно да ти кажа не знам какъв е... 9 лв струваше, видях го че е готин и нито питах, нито го разглеждах

Сряда, 07.03.2012 г. 01:34 ч.
Профил
Regular User
Аватар

За 9лв, 100% е полски, но пак е добре.
А за силикона, аз лично не виждам голям смисъл, особенно с тая дебела гарнитура, а дори и да се сложи там силикон трябва да се маже много много тънко.

Сряда, 07.03.2012 г. 14:15 ч.
Профил
Аватар

Ivaka написа:
За 9лв, 100% е полски, но пак е добре.
А за силикона, аз лично не виждам голям смисъл, особенно с тая дебела гарнитура, а дори и да се сложи там силикон трябва да се маже много много тънко.

току що я запалих и ремъка не може да върти ролката :| някакви идеи, освен да съм се олял със силиконя ?

Сряда, 07.03.2012 г. 22:47 ч.
Профил
Аватар

doctorZizi написа:
а сложи ли шпонката?

и и двете шпонки съм сложил

Четвъртък, 08.03.2012 г. 00:05 ч.
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща