Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Кабели за свещи 
Автор Съобщение
Кандидат-фен
Аватар

Automobile: Trabant 601
Мнение Re: Кабели за свещи
За това -смачкват се с две тухли топките.Не боли много особено ако внимаваш да не си удариш пръстите :D
А иначе благодаря и на теб и на Наско за изчерпателната информация.Ако мен визираш ,разбрах напълно горната терминология и знам закона на ом.
Все пак чакам с нетърпение информацията за съпротивленията в свещите и кабелите

Вторник, 04.12.2012 г. 21:04 ч.
Профил
Кандидат-фен

Против радиосмущения са, независимо дали са в кабелите, лулите или свещите. С тях се намалява тока през високоволтовите кабели. Не пречат на искрата понеже последната е функция на напрежението.

Сряда, 05.12.2012 г. 11:02 ч.
Профил
Луд с картечница
Аватар

fraxinus написа:
Ей това е!
Ученото си е учено. [smilie=2beers]

Кой те излъга, че съм учил ?!? :mrgreen: [smilie=2beers]

Оги написа:
И ако може да коригирам, че тока и напрежението във високоволтовите кабели при класическо запалване нямат общо с оборотите освен броя на импулсите за 1-ца време.

Имат бая общо :) Помисли: ако приемем тока по време на искрата за постоянен и независещ от оборотите, и че искрата има постоянна продължителност, еднаква ли ще е средната стойност на тока през кабела по 6000 оборота в минута (100 искри в секунда) и при празен ход от 600 (за по-лесно) оборота в минута (10 искри в секунда)?

Ми не, естествено. Разликата ще е точно 10 пъти. :)

Нека да помислим върху поведението на въздуха между електродите на свещта (да, знам че е гориво-въздушна смес, но за по-просто и по-лесно писане ще го наричам въздух) при подаване на напрежение. Както всички знаем, въздухът е изолатор, и както при всеки изолатор, когато напрежението върху него надхвърли определена стойност, настъпва пробив, т.е. изолаторът става проводник. Това е моментът в който започва искренето между електродите (народно казано). Интересното тук е поведението на тока - до достигането на пробивното напрежение на въздуха ток практически не тече, настъпва пробивът, въздушната междина между двата електрода на свещта се йонизира, при което съпротивлението й пада рязко, при което тока скача също така рязко. Имаме около половин метър проводник, през който протича бързо нарастващ ток с големина стотици ампери. Казано с две думи - излъчваща антена. И понеже токовият импулс е с много стръмен фронт на нарастване, и е с голяма стойност, кабелът започва да излъчва радиовълни в широк спектър. Не си говорим само за радиото във вашата кола - такава кола може да смути радиоприемниците на средно голямо село. Много добре се усеща на дълги и средни вълни. Спасението е да се ограничат скоростта на нарастване на тока и големината му.

Тук на помощ идват съпротивителните елементи - кабели, свещи и палци на разпределителя при 4Т колите.

Колкото е по-голямо съпротивлението във високоволтовата верига, толкова по-бавно ще нараства големината на тока и толкова по-дълго време ще се отделя енергията. Вместо 2-3 микросекунди, искрата ще трае 20-30, тока от 100-200 ампера ще падне на 10-20. Естествено, че това допълнително съпротивление ще внесе загуби, и номера е така да се подбере, че намалението на енергията на искрата да е минимално, докато намалението на смущенията да е максимално. Търси се баланс. Кабелите които съм мерил, имат съпротивление около 1 до 3 килоома.

Другият вариант е свещи с вграден резистор в тях и обикновени медни проводници в кабелите.

Някой разбра ли нещо?!? Че после да ми го обясни и на мен.. :mrgreen:

Сряда, 05.12.2012 г. 18:14 ч.
Профил
Кандидат-фен

Ако продаваше банички щех 'си купя. :D
Обзалагам се обаче че тез 100 ампера, за които си така убедителен няма откъде да дойдат. То ако са толкоз и с онова напрежение досега да съм възкръсвал поне 100 пъти от състояние въглен. :mrgreen:
п.с.
Nasakoto написа:
Оги написа:
И ако може да коригирам, че тока и напрежението във високоволтовите кабели при класическо запалване нямат общо с оборотите освен броя на импулсите за 1-ца време.

Имат бая общо :) Помисли: ако приемем тока по време на искрата за постоянен и независещ от оборотите, и че искрата има постоянна продължителност...

Няма как да е постоянен тоз ток. Да, във времето е накъсан на импулси. Но това не променя напрежението или тока в зависимост от оборотите. Минимална промяна може да има заради това, че при ниски обороти генератора произвежда с 0,5 волт по-ниско напрежение примерно но над 1000об/мин. напрежението е такова, каквото е и при 4000.
Каквото и да си говорим- високото напрежение се създава в бобината и тока, който протича във високоволтовите кабели е адекватен на мощността на бобината към напрежението във вторичната верига. Всъщност това е и в първичната, да речем, че някви 10 или 20 % загуби в топлина няма да ги смятаме.

Сряда, 05.12.2012 г. 18:51 ч.
Профил
Кандидат-фен
Аватар

Automobile: Trabant 601
А не може ли да се екранират кабелите да станат като коаксиален кабел/примерно/.

Сряда, 05.12.2012 г. 20:58 ч.
Профил
Научи се да сменя скоростите

Цитат:
може ли да се екранират

Вероятноста да пробие към екрана е огромна.Няма ли в близост "маса" няма проблем дори и "заземителния кабел".

Четвъртък, 06.12.2012 г. 10:27 ч.
Профил
Луд с картечница
Аватар

fraxinus написа:
А не може ли да се екранират кабелите да станат като коаксиален кабел/примерно/.

От баща ми знам следното: първите УАЗ-ки били с екранирани кабели. Падне ли мъгла (или ако завали по-силен дъжд) - няма палене. Тия кабели са били кормени с дърти псувни и сменяни с ладови, при което проблемите "магически" изчезвали. Смятам, че с това съм отговорил на въпроса ти. :)

Четвъртък, 06.12.2012 г. 19:34 ч.
Профил
Мисли си че знае всичко
Аватар

Automobile: Trabant 601S
Ех , аз макар и млад , неопитен , но все пак учещ във училище за електронни системи ще кажа:
За тока който протича през този кабел не ми се вярва при 20к волта да е 100ампера , по скоро може да е 100 милиампера. По принцип 100 ампера са страшно голям ток и при това напрежение , ще се отдели страшно много топлинна мощност и ще се стигне до разрушаване на материала. На входа на бобината подаваме по-малко напрежение , но по-голям ток , а на изхода получаваме високо напрежение , но за сметка на това получаваме много малък ток. Както знаем напрежението е потенциалната разлика между 2 точки. ( за тези които не знаят , вече знаят :mrgreen: ) Когато се стигне до пробив във диелектрика (изолатора) протича малко ток , заради огромното му съпротивление. Простият закон на Ом го показва. (Напрежението е равно на произведението на тока и съпротивлението или U=R.I)
Второто най-важно нещо: Токът през тези кабели протича на импулси , а НЕ е като постоянен ток!
Оборотите са много важни , защото материалът трябва да издържа да тези високи честоти и то на това високо напрежение. Например при празен ход (600rpm) ако честотата е 10 пъти по ниска , материалът може да си почива между импулсите , но докато е във високите честоти (6000rpm), няма това време за почивка и се стига до загряване , загуби в материала и т.н. Затова те са със дебела изолация първо за здравина и издържливост , 2ро заради пробивното напрежение. Във заводите тези кабели се изпитват именно на това, затова не можем да вземем обикновен кабел и да го сложим, дори и да е дебел. Изолацията е много важна!

Надявам се да съм бил полезен :)

Събота, 08.12.2012 г. 03:43 ч.
Профил
Вече прави дребни ремонти
Аватар

и накрая отидох и си купих кабели за Вартбург за 15 кинта от магазина на подуяне :mrgreen:

Събота, 08.12.2012 г. 11:17 ч.
Профил
Луд с картечница
Аватар

...и все не ми става ясно защо всеки си мисли, че става дума за 100 ампера СРЕДНА стойност на тока, когато аз всячески се мъча да обясня, че това е МОМЕНТНАТА...

Неделя, 09.12.2012 г. 23:34 ч.
Профил
Кандидат-фен

Нека някой да измери съпротивлението на първичната намотка в бобината, като имаме него 1, ще сметнем мощността на първичната, от него вторичната с 10% по-малка мощност, ще приемем че при 12 в. се създава напрежение във вторичната 18000 в. и тока ще дойде на дневен ред по формулата P=U*J или J=P/U
2. Като имаме предвид, че в момент на палене /въртене на стартер/ има спад на напрежение ~10% ще извадим минималния ток на импулса, който пали искрата.
3. Като имаме предвид, че напрежението в инсталацията достига до 14,5 в. ще можем да извадим и максималния ток.
Трябва да имаме предвид и мерките, всички напрежения са във волтове, всички токове в ампери, съпротивлението в омове. Ако някъде ги няма цели ще има числа след десетична точка.
Форума, има сили да се направи таз сметка. :)

Понеделник, 10.12.2012 г. 10:57 ч.
Профил
Кандидат-фен

Ако храниш 12 волтова бобина с 6 волта няма как да е друго.
Но в случая идеята е да сметнем тока дали е в порядъка на 5-20-50-100 А или е под 1, в мили или микроампери. За таз цел можем за вземем и изходно напрежение 5000 в, също да се сметне и при 6 волтова инсталация би могла да бъде една от сметките. Трябва да се знае измерваната първична намотка на бобина за 6 в ли е или за 12.
-Ще отговорим ясно на въпросите "като ни тресе ток от кабелите шо не мое да ни утепа" и "що мое тоа ток дето хвърчи огън от него да тече по жичка, по-тънка от косъм". :D

Понеделник, 10.12.2012 г. 14:41 ч.
Профил
Кандидат-фен

Предполагам първичната на бобината да е 12в 30W и захранващото напрежение същото.
Приемам загуби 10% поради което вторичната е ~ 25W
При изходно напрежение 10000 в. тока = 25/10000=0,0025 А
При изходно напрежение 20000 в. тока = 25/20000=0,00125 А
В груб вариант говорим за 1-2 хилядни от ампер. :idea:

Вторник, 11.12.2012 г. 18:09 ч.
Профил
Вече прави дребни ремонти
Аватар

малко снимки на кабелите, които сложих - в моята тема :mrgreen:

Понеделник, 17.12.2012 г. 09:36 ч.
Профил
Луд с картечница
Аватар

Оги написа:
Предполагам първичната на бобината да е 12в 30W и захранващото напрежение същото.
Приемам загуби 10% поради което вторичната е ~ 25W
При изходно напрежение 10000 в. тока = 25/10000=0,0025 А
При изходно напрежение 20000 в. тока = 25/20000=0,00125 А
В груб вариант говорим за 1-2 хилядни от ампер. :idea:

...СРЕДНА СТОЙНОСТ.

А каква е разликата между средна и амплитудна стойност - има чичко Гугъл. Разсъжденията за бобината като класически трансформатор са верни, ако се говори за средните стойности на величините. Вече трето или четвърто мнение се опитвам да обясня, че тока и напрежението във вторичната намотка имат ясно изразен импулсен характер, с много голяма амплитуда, малка продължителност на импулса и голям интервал между отделните импулси, което води до малка средна и голяма моментна стойност на тока. Т.е. не е синусоидата от контакта (там разликата е само 1,4142135 пъти - амплитуда 310 волта, средна стойност 220 волта).

Понеже ме мързи да пиша, я да видим кой ще се сети защо бобината на запалването НЕ Е обикновен трансформатор (и поради това не е много правилно да се разглежда като такъв)? :)

Понеделник, 17.12.2012 г. 19:36 ч.
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща