ремонт на разходомера-въпрос за съпротивления
Автор |
Съобщение |
prolux
Начинаещ
Регистриран на: Събота, 31.12.2011 г. 19:19 ч. Мнения: 20 Местоположение: pleven
|
ремонт на разходомера-въпрос за съпротивления
Здравейте. От известно време не ми работи разходомера. От време на време работеше, а от известно време съвсем спря. Уреда с диодите на таблото подава ток долу до "водомерчето", едното диодче свети( това на перката) и предполагам другото срещу него на някакъв принцип улавя прекъсванията в светлината, породени от движението на перката и изпраща сигнал до уреда на таблото. Тук мисля, че са наред нещата. Според мен прооблема са два прегорели от греене резистора в уреда на таблото, но за жалост не им разбирам параметрите, за да ги подменя и да видя какво ще стане. Това са R20 36 и R1643R ( този диода и този до изход 9 )
|
Четвъртък, 19.01.2012 г. 18:41 ч. |
|
|
j_totkow
Ентусиаст
Регистриран на: Вторник, 26.02.2008 г. 20:29 ч. Мнения: 550 Местоположение: Пазарджик
Automobile: много ясно - трабант
|
Re: ремонт на разходомера-въпрос за съпротивления
доколкото виждам на мойта схема R2036 ти е точно 3,6 ома, а R1643R ти е 43 ома (също се гледа последните съкращения), но ето ти схема
_________________ http://totkow.blogspot.com/
|
Четвъртък, 19.01.2012 г. 20:49 ч. |
|
|
prolux
Начинаещ
Регистриран на: Събота, 31.12.2011 г. 19:19 ч. Мнения: 20 Местоположение: pleven
|
Благодаря и на двама ви за бързите отговори. 3,6 ома или 3,6 килоома, защото това 3,6 ома е малко странно като стойност. Става въпрос не за платката със светлодиодите, а тази, която е хоризонтална ( в която влизат кабелите) Перката се върти, пробвах това. Преди не отчиташе, но като дам на контакт и диодите светваха за части от секундата. Понякога всичките накуп премигваха при работещ двигател.
|
Четвъртък, 19.01.2012 г. 22:04 ч. |
|
|
j_totkow
Ентусиаст
Регистриран на: Вторник, 26.02.2008 г. 20:29 ч. Мнения: 550 Местоположение: Пазарджик
|
Колега, замерих го с мултитрона (така си наричам на галено мултицета), показа стойност 3,9 ома, виж си намери 4 омово ... и успех, нека силата бъде с теб и за да няма объркване ето с червено
|
Четвъртък, 19.01.2012 г. 22:20 ч. |
|
|
prolux
Начинаещ
|
Благодаря и извинявай. Това е схемата аз просто не съм я разгледал внимателно на първия ти пост. Тази, която имам аз е по-голяма като резолюция и от там явно съм се объркал. Благодаря ти още веднъж.
|
Четвъртък, 19.01.2012 г. 22:44 ч. |
|
|
hrisvasilis
Кандидат-фен
Регистриран на: Понеделник, 26.04.2010 г. 16:03 ч. Мнения: 492 Местоположение: Ловеч
Automobile: 2 трабанта
|
R20 e 3,6 ома, а R16 - 47 ома на платката. Ако ги мериш с уред са с малко по-високи стойности. Погледни ценеровия диод D2. Обикновенно от него идват повечето проблеми.
Петък, 20.01.2012 г. 01:30 ч. |
|
|
j_totkow
Ентусиаст
|
да, диода често гори ако му дойде повече ток, мога да ти кажа заместител, имах 2 такива уреда с изгорял диод.
|
Петък, 20.01.2012 г. 11:57 ч. |
|
|
prolux
Начинаещ
|
Този 4 омовия резистор беше проблема. Беше станал на въглен. Не намерих точната стойност и затова сложих 5,5 ома. Пробвах го и зарабори, дано този 1,5 ом да не е проблем. Малко левашки го запоих отдолу, защото беше късичък, че го свалях от един касетофон. Искам друго да ви питам. Преди време бях разглобил и водомерчето и сега при сглобяването не си спомням как беше сложена перката. Пприлагам схемичка как стои като е монтирано и така ли трябва да се сложи перчицата? Ще съм ви благодарен ако пуснете някоя снимка нагледно как, в какво положение трябва да е монтирано това към купето, че при мен входа за бензина се пада отдолу. А Изхода за карбуратора отгоре и сочи към карбуратора
|
Петък, 20.01.2012 г. 16:58 ч. |
|
|
hrisvasilis
Кандидат-фен
Регистриран на: Понеделник, 26.04.2010 г. 16:03 ч. Мнения: 492 Местоположение: Ловеч
|
Петък, 20.01.2012 г. 17:15 ч. |
|
|
prolux
Начинаещ
|
Еееееееееее колега златен си, евала! Точно това търсех. Мерси!!!!
|
Петък, 20.01.2012 г. 18:19 ч. |
|
|
hrisvasilis
Кандидат-фен
|
Айде и като го направиш на "Тенекиеният хан" да почерпиш
Петък, 20.01.2012 г. 18:23 ч. |
|
|
prolux
Начинаещ
|
Имам да черпя Сега го сложих, дадох на контакт, пуснах бензина и докато се пълнеше маркучето светнаха всички седем диода. Като се напълни изгаснаха. На смукач светят и оранжевите, обаче на празен ход не светят изобщо, на място също не светят, дори и като подам газ ( първия светна като натиснах педала бързо под половината- след ограничитенлната пружинка и после изгасна) . Като е запален двигателя и колата не е на скорост не светят и зелените, дори и при подаване на газ. Премигват всички като че ли в резултат на смущение от работата на двигателя. Като потегля си заработва нормално и започва да си отчита. Възможно ли е да има още нещо изгоряло (някой кондензатор?) и дали това, че съпротивлението, което сложих е 5,5 ома вместо 3,6 ома, както е по схемата не е причина за странните премигвания?
|
Петък, 20.01.2012 г. 19:45 ч. |
|
|
ivanski
Детската градина rlz
Регистриран на: Четвъртък, 07.02.2008 г. 11:53 ч. Мнения: 1184 Местоположение: Пловдив
Automobile: Trabant 601s
|
Всичко ти е наред.
При движение свети разходомера, понеже на празен ход не се получава такъв бензинов поток, че да отчита нещо. Именно затова като си дал до ламарината газ е присветнал .
За мен вярно отчитащ разходомер е когато светят всички зелени при движение по равен път с 70 км при включена 4-та предавка. Естествено вече си зависи как ще отчита при различна скорост. Аз нов двигател на Трабант не съм карал. Изводите си правя по моя, който е малко над 60 000 км.
|
Петък, 20.01.2012 г. 20:02 ч. |
|
|
prolux
Начинаещ
|
[quote="siso"]
При движение свети разходомера, понеже на празен ход не се получава такъв бензинов поток, че да отчита нещо. Именно затова като си дал до ламарината газ е присветнал .
Когато не е на скорост премигват всички, нещо като цветомузика се получава спрямо работата на двигателя. Това ме безпокои мен, не знам да ли е нормално?
|
Петък, 20.01.2012 г. 20:09 ч. |
|
|
ivanski
Детската градина rlz
Регистриран на: Четвъртък, 07.02.2008 г. 11:53 ч. Мнения: 1184 Местоположение: Пловдив
Automobile: Trabant 601s
|
цветомузика се получава спрямо работата на двигателя
Не мога да те разбера напълно, но това не ми звучи като изправен уред.
|
Събота, 21.01.2012 г. 00:06 ч. |
|
|