Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Как мога да видя дали датчика на хол работи 
Автор Съобщение
Ентусиаст
Аватар

Automobile: много ясно - трабант
Мнение Как мога да видя дали датчика на хол работи
Колеги имам няколко долни платки с датчици и искам да попитам дали има начин, да ги пробвам кои работят без да ги слагам на трабанта.
На черната, зелената и кафява жица какъв ток трябва да се пусне, знае ли някой?
Ако нещо мога да включа и горната част (управляващия блок) към 12в (имам един свободен) и жиците от него към датчика.
Какво ли пък, поне ще тествам кое може да изпуши :D :D :D

Събота, 27.11.2010 г. 20:32 ч.
Профил
Кандидат-фен

Мнение Re: Как мога да видя дали датчика на хол работи
Как ще симулираш променящо полюсите си магнитно поле близо до датчика и как ще бъдеш сигурен, че създаваш такова условие за да ти бъде надежден теста.
Според мен е разумно да монтираш платката на мястото и и да тестваш с волтметъра. Черния кабел е +, кафявия -, а зеления- сигнал- ако няма + или - проблема е в горната платка или кабелите, а ако няма сигнал или напрежението на зеления не се променя- в датчика на хол.
А за да получиш рязка промяна на напрежението от 12 в. до 0 или обратно, трябва да завъртиш магнита- т.е. коляновия вал.
Нали не греша цветовете, ако е така поправете ме.

Понеделник, 29.11.2010 г. 15:21 ч.
Профил
Ентусиаст
Аватар

Имам всички нужни части (2 горни блока работещи, 1 долен пълен комплект. но май с изгорял датчик и няколко платки от теб, които мисля че ми беше казал, че не знаеш кои работят и кои не)
Исках да симулирам работната среда на колата като въртя магнита от долната част.Щях да включа към 12 волта от захранване на компютър, но преди да стъпя в действие все пак да се допитам до хората :)
Ако дам директен + 12 волта на черната и - 12 на кафявата и въртя магнита ще покаже ли нещо - питам за да не изгоря евентуално някой здрав датчик.
Не искам да пипам колата, поради няколко причини. Васко ми прави центровка и повече там не пипам, защото бащата ми е казал да не пипам това което е здраво. А и не съм правил никога сам центровка, така че може да си има първи път :mrgreen: :mrgreen: .
Нали сте тук за да помагате :D :D :D [smilie=2beers]

Понеделник, 29.11.2010 г. 16:42 ч.
Профил
Кандидат-фен

j_totkow написа:
...да симулирам работната среда на колата като въртя магнита от долната част.Щях да включа към 12 волта от захранване на компютър...Ако дам директен + 12 волта на черната и - 12 на кафявата и въртя магнита ще покаже ли нещо - питам за да не изгоря евентуално някой здрав датчик.

Не би трябвало да му стане каквото и да било стига да не им размениш местата или объркаш със сигналния. Ако датчика реагира на магнитното поле би трябвало на сигналния извод напрежението да се променя на 180 градуса от обиколката на магнита. Т.е. 180 гр има и 180 гр. да няма напрежение. Просто е но не използувай крушки :idea:

Понеделник, 29.11.2010 г. 18:06 ч.
Профил
Вече прави дребни ремонти
Аватар

Automobile: трабстер + фиат
Ако позволите и аз да се намеся малко в темата
Промяната в нивото на напрежението на сигналния извод на датчика на Хол е толкова нищожно малко, иначе теста е лесен с лабораторно захранване или с акомулатора захранваш датчика с + и - и мериш на сигналния извод там трябва да имаш промяна от порядъка на 0,2волта, но ти щом имаш пълен комплект свържи целия комплект подай му захранване и с едно магнитче му симулирай работа няма никакъв проблем.
Аз преди време бях сканирал и качил една статия за електронното на Траби тук във форума но сега нещо не я намирам за да пусна линкчето да прочетеш там какво пише.

Вторник, 30.11.2010 г. 17:38 ч.
Профил
Кандидат-фен

injenerra написа:
...Промяната в нивото на напрежението на сигналния извод на датчика на Хол е толкова нищожно малко...промяна от порядъка на 0,2волта...

Ако не си наясно просто не пиши. Промяната е 12 волта - т.е. напрежението е 0 или 12 в. по 180 гр. всяко :idea:

Вторник, 30.11.2010 г. 18:47 ч.
Профил
Вече прави дребни ремонти
Аватар

Automobile: трабстер + фиат
Аз споделям само това което аз сам съм установил при мерене, а ти щом смяташ, че не разбирта [smilie=2beers]

Сряда, 01.12.2010 г. 18:43 ч.
Профил
Ентусиаст
Аватар

По-горе бях споменал, че имам 2 горни блока (разбрах че се нарича разпределител) и включих единия все едно е на кола (с 12 волтово компютърно захранване) и като въртях магнитния диск върху платката датчик, както е написал колегата по-горе на 180 градуса обръща от 0 на 12 и по този начин си тествах 4-те датчика, за съжаление от които само 1 работеше.Единия ми разпределител беше "чисто нов", и реших да го пробвам и него, но се оказа че има изгорял транзистор ( с име SU 169 K) - разбрах по стопената платка зад него. Отидох до магазина и продавача ми намери заместител ( с име BU 626 A на цена от 2,50 лв броя) и взех два.Сложих единия и почти работеше - на 180 градуса вместо от 12 волта да падне на 0, падаше на 1,5 (сигурно съм го бил прегрял, но аз все пак внимавах). Махнах го и сложих другия (втория беше Toshiba японската сила) и всичко заспа, като се въртеше диска тока се менеше от 12 на 0.
Пробвах и по другия начин на колегата - без разпределителя, сложих директен +12 волта на мястото на черния кабел на платката датчик, минус на кафявата и с мултицета на зелената, като въртях се менеше както го пишех горе от 12 волта на 0.
Тези дни ще пробвам да сложа бормашината за да върти магнитния диск и да симулирам движение за да видя дали ще ми работят оборотомерите, които ще пробвам към разпределителя.
Ако всичко е наред отиват за монтаж в колата.
Между другото ако всичко работи мога да Ви дам няколко оборотомера стига да искате, но нека ги тествам първо дали бачкат.
Може и да кача снимков и видео материал. :D

Сряда, 01.12.2010 г. 23:36 ч.
Профил
Детската градина rlz
Аватар

Automobile: Trabant 601s
Чакаме да видим оборотомерите .
Ако са малки като размер може да отнеса един .

Черната кутия е '' командна част '' , но да и разпределител може да се нарече :)

Сряда, 01.12.2010 г. 23:51 ч.
Профил
Ентусиаст
Аватар

Има всякакви (за теб има ладов, който е по размери на трабантовия скоростомер, но все пак ще ги снимам да си избереш)
След като направих опитно с бормашина и съответно, като я пуснах да върти се оказа че никой оборотомер не работи, дори и на единия кабел (зелен/бял). Май ще трябва да слагам и бубините със свещите :D

Малко повече жици, но все пак е тестова лаборатория номер 3
http://vbox7.com/play:a2ee6e74

Петък, 03.12.2010 г. 14:30 ч.
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ]