Как се сменя долен шенкелен болт -спешно е!
Автор |
Съобщение |
kiro
Мисли си че знае всичко
Регистриран на: Понеделник, 11.02.2008 г. 00:01 ч. Мнения: 283 Местоположение: Пловдив
Automobile: Trabant 601s
|
Как се сменя долен шенкелен болт -спешно е!
Правя си предницата за незнам кой ли път -благодаря на общината за дупките по улиците! Та както и да е по темата :долният шенкелен болт е силно износен и трябва да го сменя.Никога дсега не съм сменял,видях че има един щифт поблъсках го с 800гр. чук ама не потрепва.На конус ли е и има ли значение посоката на избиване? Моля за спешен отговор,че не мога без кола!
|
Четвъртък, 14.05.2009 г. 12:20 ч. |
|
|
kiro
Мисли си че знае всичко
Регистриран на: Понеделник, 11.02.2008 г. 00:01 ч. Мнения: 283 Местоположение: Пловдив
|
Re: Как се сменя долен шенкелен болт -спешно е!
Стана с много бой,хич не е в мой стил но се наложи.Този щифт е конусен и трудно се разбира накъде да се чука.Наложи се да си купя дорник и с него стана,като се наложи и самия болт да го почукам.Надявам се утре да приключа благополучно.
|
Четвъртък, 14.05.2009 г. 22:56 ч. |
|
|
kiro
Мисли си че знае всичко
|
Мъките продължиха....след като избих болта отидох в магазина да си купя нов.Там ми предложиха 2 варианта на оригинални немски по думите на продавача.Единият имаше напречен канал за щифта, а другият не.Взех то зи който имаше канал за щифта.следкато набих болта се оказа че канала е по плитък и не мога да набия напречно щифта.Поразпилих с една пиличка и успях с доста бой да вкарам щифта през болта,но не можа да излезе до края.искам да питам дали това крие риск за каране.Всеки ден съм с Тт по разбитите пловдивски улици.Моля за компетентно мнение,каквото винаги съм получавал.
|
Петък, 15.05.2009 г. 22:38 ч. |
|
|
montoya
Вече прави дребни ремонти
Регистриран на: Неделя, 10.02.2008 г. 03:29 ч. Мнения: 125 Местоположение: Казанлък
|
Мисля,че проблема ще е във самият болт дали има някаква термообработка.Мерих унгарски горен болт и твърдоста му беше 0,ще се изяде за нула време.По твоят въпрос ако щифта е набит достатъчно няма да излезе.
_________________ Жена и ръжда тръгнат ли спиране няма.
|
Петък, 15.05.2009 г. 23:12 ч. |
|
|
kiro
Мисли си че знае всичко
|
Колеги никой ли не е сменял такъв болт!!!!????
|
Понеделник, 18.05.2009 г. 20:29 ч. |
|
|
vromos
Научи се как се сипва масло
Регистриран на: Четвъртък, 09.04.2009 г. 23:51 ч. Мнения: 46 Местоположение: Бургас
|
Аз скоро сменях такъв болт и проблема беше същия щифта не можа да влезе докраи и се сплеска от едната срана.Трябват му още 2-3мм да се покаже от другата страна,но мисля че стана здраво.
|
Вторник, 19.05.2009 г. 11:56 ч. |
|
|
ivanski
Детската градина rlz
Регистриран на: Четвъртък, 07.02.2008 г. 11:53 ч. Мнения: 1184 Местоположение: Пловдив
|
Колеги от коя страна всъщност трябва да се набива щифта за да се изкара той и да излезе после този болт ? Имам два шенкела за правене и на двата като се погледнат по-отблизо тези щифтове - от едната страна е по-вкаран щифта, от другата не чак толкова. Моята логика говори да удрям щифта от страната, която е по-навътре за да го изкарам, но предпочитам да получа някакъв съвет, преди да правя каквото и да е.
п.п. Не мисля, че има някаква разлика в този щифт, но все пак да кажа, че шенкелите са от новите.
|
Сряда, 29.06.2011 г. 12:47 ч. |
|
|
shotik
.
Регистриран на: Събота, 09.02.2008 г. 10:27 ч. Мнения: 137 Местоположение: София
|
Този щифт е конусен ,тъй че опитай от коя страна ще го избиваш/виж в книгата за ремонт на 214 страница,фиг.7.29/
_________________ винаги може да се научи нещо ново
[
|
Петък, 01.07.2011 г. 14:31 ч. |
|
|
ivanski
Детската градина rlz
Регистриран на: Четвъртък, 07.02.2008 г. 11:53 ч. Мнения: 1184 Местоположение: Пловдив
|
Да, разбрах, че е конусен от писаното по-горе. В книгата не казват от коя страна да се избива, но явно ще е от тази, която аз мисля че е. Сега ще търся дорник за операцията и ще видя какво ще се получи.
Между другото в книгата пише, че новият болт няма канал за щифта и трябва да си го правим сами. Тоест немските оригинални болтове нямат канал за щифта, а унгарските имат.
|
Петък, 01.07.2011 г. 15:01 ч. |
|
|
kiro
Мисли си че знае всичко
|
siso,я кажи какво направи-успя ли да смениш болтовете?
|
Сряда, 20.07.2011 г. 13:38 ч. |
|
|
ivanski
Детската градина rlz
|
Не, че съм им обърнал нужното внимание на шенкелите, но все още не съм избил и щифта. Много яко е набит и законтрен, а аз нямам подходящ дорник за целта. Пробвах с 8 мм болт 12.9 якост да изкарам щифта, (между другото като се вгледа по-сериозно човек си личи коя страна на щифта е по-тясната) ама болта се огъна. Леко, но се огъна. А щифта седи почти като заварен в шенкела и сякаш не помръдва. Сега ще взема по-къс болт със същата якост и ще пробвам пак. Пък ще пиша, като ги сменя болтовете.
|
Сряда, 20.07.2011 г. 14:05 ч. |
|
|
kiro
Мисли си че знае всичко
|
Аз за целта се принудих да си купя дорник и чак тогава успях,ако ти се разкарва до нас ела ще ти го дам!
|
Сряда, 20.07.2011 г. 15:51 ч. |
|
|
ivanski
Детската градина rlz
|
Не, не излиза. Вече дори с дорник не помръдва ни най-малко. Постоянно си мисля, че го удрям от грешната страна.
Затова ще питам пак :
От коя страна се избива щифта ?
п.п. Някой ако има свален трабантов шенкел и нещо по-прецизно за измерване от шублер ще съм му много благодарен да измери от двете страни на щифта и да сподели после резултатите.
|
Неделя, 24.07.2011 г. 17:04 ч. |
|
|
ivanski
Детската градина rlz
|
Явно никой не знае или помни с точност, затова ето нещо, което също ще ми помогне.
Щифта, според това, което съм разучил из нета представлява това, което е на снимката. ( Нали така ? ) Конусен е, но разликата между двата края естествено е минимална и не може да се види с просто око. Същия, но с друг размер съм избивал за да сваля волана.
Въпроса ми тук е : Кой край на този вид щифт е по-широкия ?
|
Вторник, 26.07.2011 г. 17:22 ч. |
|
|
ivanski
Детската градина rlz
|
Добре, това вече е нещо. А знаеш ли от коя страна този канал е по-плитък, щом казваш че щифта не е конусен ? Той щифта като е на шенкела в монтирано полужение от едната страна е изравнен с шенкела и има отстрани на щифта някаква щампа върху самия шенкел - една 16-ка( за 85 година ), а на моя трабант ( от 89 година ) е нещо подобно на L . От другата страна щифта е по-навътре в предвидения за него отвор. И това нещо на винтова преса може ли да стане ? Ако не, кажи каква да търся. Поздрави
|
Вторник, 26.07.2011 г. 18:05 ч. |
|
|